Dat is nou oprecht eerbetoon aan de schilder. De molen staat er al sinds 1635, als de Voorste Molen van een drietal dat de Polder Kortenhoef bemaalde. Maar sinds schilder Constant Gabriël hem prachtig weergaf in de 19e eeuw, heeft hij gaandeweg de naam van de schilder overgenomen. Nu heet hij dus molen “de Gabriël”, hij is te vinden aan de Gabrielstraat te Kortenhoef, en wordt beheerd door Stichting “de Gabriël”. Veel eer voor de schilder, en terecht.
Byzonder is wel dat dit schilderij van Gabriël helemaal niet zo bekend is. Het is in particulier bezit dus ook niet makkelijk te bekijken. Veel bekender is een ander werk van hem: “In de maand Julij”, voorstellende juist de Achterste Molen van de Polder Kortenhoef. Dat hangt prominent in het Rijksmuseum. Maar ja, die molen hoeft niet meer door een stichting beheerd te worden, want twee jaar nadat Gabriël er zo’n mooi zomers schilderij van maakte brandde hij tot de grond toe af.
Gabriël wordt gerekend tot de schilders van de Haagse School. Die maakten hun werken bij voorkeur buiten in het veld, om zo goed mogelijk de sfeer – impressie – van het landschap te vangen. Gabriël deed dat veel vanuit een bootje waarmee hij door het polderlandschap voer. Relatief comfortabel dus. Anders dan zijn collega Haagse Scholers paste hij echter een veel helderder kleurenpalet toe. Daarom wordt hij wel de vrolijke schilder van de Haagse School genoemd. Dat is wel zo aangenaam.
(zie voor info over molen ‘de Gabriël’: molendatabase bestaande molens, nr 676. En voor de Achterste Molen: molendatabase verdwenen molen, nr 5523)